Draupnir

Tot ce trebuie să știi despre Startup Nation 2022 

Ai un vis dar nu știi cum să faci să îl împlinești? Ți-ai dori mai multă independență, însă pornirea pe cont propriu te sperie? Ai o idee de afacere în care ai încredere, însă nu știi de unde să te apuci și nici nu dispui de fondurile necesare investiției inițiale? Nu mai amâna, Draupnir e alături de tine! Contactează-ne și solicită o consultanță gratuită.

Tu vii cu ideea, noi aducem soluția – START-UP NATION este un program de stimulare a înființării a activităților economice noi desfășurate de întreprinderi mici și mijlocii, implementat pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) în conformitate cu toate prevederile legale* și disponibil la nivel național, pentru toate regiunile de dezvoltare!

Ca obiective clare, programul START UP NATION își propune:

 • stimularea ritmului de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii nou înființare;
 • crearea de noi locuri de muncă (de altfel, un criteriu de punctare și eligibilitate simultan);
 • introducerea celor din categorii dezavantajate pe piața muncii.

Astfel că indiferent de mediul din care provii, de domeniul de activitate ales, de anvergura visului sau a resurselor tale, programul de finanțare te poate ajuta să dai formă unei idei îndrăznețe astfel încât să o transformi într-o afacere de succes! 

Până acum, la nivel național s-au desfășurat 2 ediții:

 1. Start-up Nation 2017 – Finanțare de maxim 200.000 lei/beneficiar – buget de 1.713.798.000 aprobat prin Legea nr. 6/2017 a Bugetului de Stat pe anul 2017. 

Beneficiari totali: Conform statisticilor din 31 decembrie 2017, au fost semnate 8.444 de acorduri de finanțare.

 1. Start-up Nation 2018 – Finanțare de maxim 200.000 lei/beneficiar – buget de 2.000.000.000 aprobat prin Legea nr. 2/2018 a Bugetului de Stat pe anul 2018.

Diferență notabilă față de ediția din 2017: Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede, tabletele și telefoanele mobile nu au mai fost eligibile la finanțare. 

Beneficiari totali: Conform listei finale publicate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, 10.000 de participanți au fost admiși la finanțare.

Pentru noua ediție, Start-up Nation 2022 – ce se lansează în luna iunie – vine cu următoarele caracteristici:

– Finanțare de maxim 200.000 lei/beneficiar 

– Buget de 520.031.000 lei, aprobat prin Legea nr. 317/2021 a Bugetului de Stat pe anul 2022.

Diferențe notabile față de edițiile precedente:

Bugetul a fost împărțit în 2 piloni: 

 1. Pilonul I Start-up Nation România – 500.000.000 lei
 2. Pilonul II Start-up Nation Diaspora – 20.031.000 lei.

Beneficiarul va trebui să asigure o cofinanțare în procent de minim 5%.

Valoarea finanțării variază în funcție de numărul de angajați noi asumați (100.000 Lei pentru proiectele cu un angajat nou, respectiv maximul de 200.000 pentru proiectele cu 2 angajați).

Beneficiari totali: fiind un program încă nelansat, se estimează ca ajutorul de să fie acordat unui număr de 11.000 de beneficiari (10.000 pilonul I și 1.000 pilonul II).

Cheltuieli eligibile: 

 

 • Echipamente tehnologice;
 • Achiziționarea spațiilor de lucru, de producție, de prestări servicii și comerț; 
 • Mijloace de transport: cele 100% electrice sunt asimilate în categoria „Echipamente tehnologice”;
 • Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale;
 • Salarii, utilități, servicii de contabilitate, chirii la spațiile de lucru, de producție, sau prestări servicii și comerț;
 • Cheltuială obligatorie: Pachet digital (minim web-site sau magazin online și înregistrarea domeniului fără hosting, cheltuieli de promovare, soft necesar desfășurării activității și semnătura electronică);
 • Active necorporale;
 • Cursuri de dezvoltare antreprenorială – maxim 1.000 lei/persoană;
 • TVA-ul nedeductibil (dacă solicitantul este neplătitor);
 • Consultanța – maxim 10.000 lei;
 • Cheltuială obligatorie: Două plăcuțe informative.

În concluzie, START-UP NATION a reprezentat în ultimii ani o rampă de lansare pentru întreprinderile noi înființate, iar anul acesta se anunță a fi la fel de potrivit pentru noii temerari! Tot ce ai nevoie e să te înarmezi cu o viziune, ambiție și partenerii potriviți! Echipa de specialiști Draupnir îți rămân alături de-a lungul întregului proces, de la identificarea avantajelor și întrunirea condițiilor de eligibilitate și până la întocmirea și depunerea dosarului de aplicare, astfel încât tu să te poți concentra pe livrarea celor mai bune produse, servicii și rezultate! 

 

Lansarea preconizată pentru programul START-UP NATION 2022 a fost decalată pentru luna Iunie 2022 – asigură-te că te găsește pregătit! 


*Cadrul legal inițial a fost format din: 

 

 • prevederile Ordonanței de Urgență nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii aprobată prin Legea nr. 112/2017, 
 • prevederile 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii cu modificările și completările ulterioare
 • Hotărârea Guvernului nr. 23/2017 privind înființarea, organizarea și funcționare Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.